۱۰ نکته و راهنمایی در مورد مذاکره حقوق و دستمزد
همانطور که در آگهیهای شغلی مشخص است، شرکتها و کارفرمایان همیشه به دنبال این هستند که کارمندان بیشتری در شرکت خود داشته باشند و از جوانان بیشتری نیز در کارهای خود استفاده کنند. اما این پروسه استخدام برای هر دو طرف نیازمند توانایی در مذاکره خصوصا مذاکره حقوق و دستمزد است. خود پروسه استخدام و درخواست برای آگهی شغلی، پروسه استرسزایی است، اما قسمت پراسترستر ماجرا آنجایی است که صحبت پول به میان میآید. بیشتر کارجویان به دنبال این هستند که میزان درآمد آنها با ارزشهایی که دارند، برابری داشته باشد. این درخواست و خواسته حتی برای کسانی که در شرکتی مشغول به کار هستند نیز صدق میکند و آنها نیز میتوانند برای افزایش حقوق درخواست دهند. این مقاله راهنماییهایی برای شما دارد که در زمان مذاکره حقوق و دستمزد میتوانید آنها را استفاده کنید تا مذاکرهی موفقی داشته باشید.
۱. انتظارات و محدودیتهایی که در حقوق و دستمزد دارید را بدانید
شما همیشه برای ورود به مذاکره حقوق و دستمزد باید دو عدد در ذهن خود داشته باشید که یکی مقدار مورد نظر شما است و دیگری پایینترین حدی است که میتوانید قبول کنید. این اعداد معمولا با توجه به صنعت و موقعیت سازمان، منطقه جغرافیایی، آموزش و تجربه تعیین میشود. در مورد حقوق و دستمزد حرفه خود به خوبی تحقیق کنید و درباره میزان عرف بازار کار اطلاعات به دست آورید. این اطلاعات میتواند به شما در مذاکره برای حقوق و دستمزد کمک کند و خب مطمئن خواهید شد که رقمی که در ذهن دارید، همان رقم درست با توجه به تواناییها و مهارتهای شما است.
۲. از کارفرما درباره انتظاراتی که دارد بپرسید
هنگام وارد شدن به جلسه مذاکره با کارفرمای فعلی یا آینده خود، سؤالاتی که مطرح میکند و پاسخهایی که داده میشود، به شما کمک میکند تا به درک درستی از دیدگاه و محدودیتهای کارفرما برسید. از آنها بپرسید که در قبال حقوقی که میخواهند پرداخت کنند، از شما چه انتظاری دارند. اگر در شرکتی مشغول به کار هستید، همچنین میتوانید بحث را از پرسش درباره بازخورد کارفرما درباره روند کاری خود در ماههای اخیر شروع کنید. این سؤالات به کارفرما نشان میدهد که شما برای موقعیت شغلی خود و کاری که انجام میدهید احترام قائل هستید و همچنین قصد دارید تا بهترین خود را در شرکت نشان دهید.
۳. درباره اثری که با حقوق و دستمزد جدید شما خواهد گذاشت آگاهی به دست آورید
پس از بحث در مورد انتظارات کارفرمایان، شما درک بهتری از امکانات و محدودیتهای حقوق و دستمزد جدید خود خواهید داشت. شما میتوانید از این استدلالها و اطلاعات برای رسیدن به بهترین پیشنهاد استفاده کنید و همچنین پیش بینی کنید که چگونه حقوق و دستمزد بالاتری که شما درخواست میدهید بر شرکت تاثیر خواهد داشت. چه این اثرگذاری مثبت باشد و چه منفی، در هر حال این موضوع به شما کمک میکند تا توانایی خود را برای موفقیت در محل کار بهبود دهید.
چه قرار باشد در شرکتی استخدام شوید و چه در شرکتی مشغول به کار باشید، در نظر گرفتن مسئولیتهای فعلی شما و تعیین اینکه آیا قرار است کارهای بیشتری برای شرکت انجام دهید، میتواند روی تعیین حقوق شما اثر بگذارد. ممکن است شما بتوانید مسئولیتهای بیشتری را قبول کنید و به عنوان مثال مدیریت تیمی را بر عهده بگیرید. شما همچنین در مذاکره میتوانید دستاوردهای خود را بیان کنید تا بتوانید توانایی خود را برای تحقق بخشیدن به انتظارات حقوق و دستمزد بالاتر برجسته کنید و هر گونه اثرگذاری شما در شرکت، میزان حقوق درخواستی شما از سازمان را توجه کنید.
۴. سایر مزایای قابل مذاکره را در نظر بگیرید
هنگام مذاکره برای حقوق و دستمزد بعدی خود، سایر مزایای قابل مذاکره، از جمله زمان پرداخت، برنامه کاری منعطف، بازپرداخت هزینههای آموزشی و ارائه فرصت برای یادگیری بیشتر را در نظر داشته باشید. اشاره کردن به برخی از این مزایا میتواند به کارفرما ثابت کند که این افزایش حقوق از سمت شما به اندازهی ارزش آفرینیهایی است که شما برای شرکت خواهید داشت.
به عنوان مثال، بسیاری از کارفرمایان دوست دارند تا کارمندی را استخدام کنند که مدام در حال یادگیری است و برای رشد شغلی خود زمان میگذارد. صحبت از بازپرداخت هزینههای آموزشی و کلاسها و استفاده از کلمات مناسب برای مذاکره حقوق و دستمزد، میتواند نشان دهد که شما برای رشد شخصی و حرفهای خود تلاش میکنید.
۵. زمان مناسب را انتخاب کنید
مواقعی وجود دارد که مذاکرات حقوق و دستمزد بیشتر موفقیت آمیز است، از جمله ساعات خاصی از روز، روزهای هفته و در برخی از مراحل استخدام. در صورت امکان، سعی کنید مذاکره حقوق خود را در یکی از این زمانهای خوب برنامه ریزی کنید تا شما و کارفرمای خود آمادگی لازم را داشته باشید.
معمولا بهترین زمان برای انجام این کار را اولین ساعات بعدازظهر میدانند، چرا که در صبح و ساعات اولیه روز کارفرما غرق در کارها و جلسات خود است. همچنین روزهای منتهی به پایان هفته نیز بهترین روزها برای مذاکره حقوق و دستمزد هستند، چرا که کارفرمایان معمولا در روزهای اول هفته تمام کارهای مهم خود را انجام میدهند و دغدغه فکری آنها در روزهای منتهی به پایان هفته کمتر است.
اگر در حال حاضر شاغل هستید، میتوانید در زمان موفقیتهای شرکت و زمانی که خود شما باعث این موفقیت شدید، درخواست افزایش حقوق بدهید. اگر قرار است در شرکتی به تازگی استخدام شوید، میتوانید از تجربیات و دستاوردهای قبلی خود در ابتدای مذاکره صحبت کنید و سپس سراغ پاسخ به سؤال حقوق مد نظر شما چقدر است؟ بروید.
در مذاکرات حقوق و دستمزد در مورد افرادی که قرار است تازه استخدام شویند، معمولا کارفرمایان سر صحبت را در مورد حقوق باز میکنند. کارفرمایان اغلب یک بازه ارائه میدهند که طبق آن داوطلبان میتوانند در مورد پیشنهاد کارفرما فکر کنند و احتمالاً یک پیشنهاد متقابل ارائه میدهند و اینگونه روند مذاکره آغاز میشود.
۶. مهارتهای مذاکره را تمرین کنید
مذاکره مؤثر باید یاد گرفته شود و این شما هستید که باید به دنبال یادگیری مهارتهای مذاکره بروید. قبل از مذاکره، سراغ یادگیری و تمرین مهارت برنامه ریزی بروید تا بتواندی هر موضوعی را در زمان مشخص خود بیان کنید. از متقاعد کردن برای برجسته کردن ارزشمندترین خصوصیات خود و مزایایی که برای کارفرما و شرکت دارید، استفاده کنید. اگر شاغل هستید و مذاکره شما منجر به افزایش حقوق نمیشود، بخواهید با رئیس خود ملاقات کنید تا در مورد علت عدم افزایش و اینکه در آینده چه کاری میتوانید انجام دهید، بحث کنید. این روش ارتباطی میتواند به کارفرمای شما نشان دهد که برای ارتقای مهارتهای خود متعهد هستید و این توانایی را دارید تا خود را در کار پیشرفت دهید.
۷. از سکوت لذت ببرید
تکنیک دیگری که ممکن است در مذاکره بعدی به شما کمک کند، پذیرش سکوت است. در حالی که بسیاری از مردم با صحبت کردن به دنبال شکستن سکوتهای ناخوشایند در مذاکرهها هستند، تحقیقات دانشکده مدیریت اسلوان MIT نشان میدهد که وقتی هر دو طرف مذاکره مکالمه خود را فقط برای چند ثانیه متوقف میکنند، میتوانند به نتایج متقابل سودمندی برسند. محققان که ۲۵۴ دانش آموز را مورد مطالعه قرار دادند، نشان دادند که سکوت به شرکت کنندگان کمک میکند، “تا خود را از صفر و یک بودن رها کنند و به خوبی همه چیز را ابتدا بررسی و بعد برای آن مذاکره را در پیش بگیرند.”
۸- علیه خود مذاکره نکنید
یکی از اشتباهاتی که باید در مذاکرات حقوق و دستمزد از آن اجتناب کنید افشای سابقه حقوق شماست. در واقع یکی از چیزهایی که در مذاکره حقوق و دستمزد نباید بگویید این موضوع است. حقوق گذشته شما خیلی کم پیش میآید که به مذاکره حقوق و دستمزد جدید شما ربط داشته باشد. اشتباه دیگر تلاش برای مذاکره در مورد درخواست اولیه حقوق و دستمزد است که ممکن است در مراحل اولیه مصاحبه خود ارائه کرده باشید. قبل از تلاش برای مذاکره درباره حقوق خود، تضمینی درباره موقعیت و شرایط کاری خود بخواهید. مطمئنا نمیخواهید مواردی جزئی مانند تاریخ شروع کار باعث به هم ریختن و کم شدن میزان دریافتی شما شود.
۹. فراتر از حقوق و دستمزد فکر کنید
به یاد داشته باشید: حقوق پیشنهادی شما فراتر از حقوق پایه شما است. اگر شرکتی حاضر نیست حقوق پایه مورد نظر شما را برآورده کند، آیا میتواند مبلغ مورد نظر شما که بیشتر از میزان پایه است را پرداخت کند؟
۱۰- در صورت لزوم و با اعتماد به نفس محل مذاکره را ترک کنید
در وهله اول، برای هر مذاکرهای باید اعتماد به نفس و عزت نفس داشته باشید. به یاد داشته باشید شما به مبلغی رسیدید که آن مبلغ نشان دهنده ارزش شما است. اگر حس کردید که این مبلغ از سمت کارفرما مورد قبول نخواهد بود و او ارزشهای شما را نادیده میگیرد، بلافاصله جلسه را ترک کنید. در نهایت، اگر میخواهید پیشرفت کنید، باید در موقعیت خود احساس راحتی کنید. و اگر احساس کنید که ارزشهای شما جایی پایمال میشود، حس راحتی را نخواهید داشت.
بیشتر بخوانید: شفافیت حقوق و دستمزد در سازمانها